Kategorier

Hvad er stenperler?

stenperlePerlerne kendes også under det gamle navn: halvædelsten. Et begreb, der fortæller, at stenene bruges som ædelsten, men ikke er det. Det er lidt ligesom forloren hare :-)

Stenperlerne er ikke ædelsten, men i stedet perler, der er skåret ud af klumper af bjergarter, som f.eks. onyx og jade. Stenene brydes typisk i Afrika og bearbejdes i Asien, typisk Kina.

Stenperler er et naturmateriale, og derfor vil der være små variationer i farver og mønstre.

Hvordan fremstilles stenperler

En klump af bjergarten, det kunne være den sorte agat, også kendt som onyx, bliver skåret ud i små klumper, som slibes helt runde, og der bores et hul gennem perlen. Perlerne sorteres i kvaliteter alt efter, om slibningen er udført perfekt, hullet går lige igennem og selve perlens overordnede udseende.

De perler, du køber hos Onkel Carsten er 1. klasses perler. Disse er naturligvis lidt dyrere end 2. sortering, men til gengæld er du sikret en ensartet, høj kvalitet.

Er alle farver naturlige?

De fleste vil nok undre sig over de farver, som specielt jadeperlerne findes i. Findes disse virkeligt i naturen? Nej! Jade er normalt lys grønlig og brunlig. Men fabrikkerne giver jadeperlerne mange flotte farver. Dermed er de velegnet til brug i smykker. Jade er nemlig meget holdbar, men samtidig nem at forarbejde og indfarve og bl.a. derfor, ret billig.

Men andre perler, som f.eks. den metallisk, blanke hæmatit (blodsten), er helt naturlige, ligeså er den turkise magnesit.

hæmatit, blodstenjademagnesit

Mange størrelser

Stenperlerne fremstilles i mange størrelser. De typiske mål er kuglerunde perler på 4 mm, 6 mm, 8 mm og 10 mm, samt forskellige facetslebne og dråbeformede perler.

Forskellige materialer

kvartsStenperlerne fremstilles af mange forskellige bjergarter og krystaller. Udover den velkendte jade er der også perler i kvarts, lava, hæmatit, magnesit, bjergkrystal og flere andre materialer. Pas på ikke at forveksle de klare perler med glas. Stenperlerne er meget mere slidstærke og flottere. Men glasperlerne er billige.