Kategorier

Tilbud

Cernit - hvad er det?

CernitCernit er en polymer-ler, som er nem at bearbejde med hånden og almindelige redskaber. Denne lertype tørrer ikke ud, og du kan arbejde med det i timevis uden problemer. Kunstnere og hobbyfolk bruger Cernit og tilsvarende lertyper til at lave dekorative emner, smykkevedhæng, charms og alle mulige figurer og nipsting til brug i deres eget hjem, til salg eller som en del af en anden modelhobby, såsom dukkehus og miniature eller modeljernbane og diorama.

Cernit findes i mange forskellige farver. Mere end 70 forskellige varianter er der på nuværende tidspunkt. Der er den almindelige "Number One" også kaldet Standard. Den variant findes i flest farver. Dertil er der nogle interessante varianter i form af Neon Light, Glamour (med glitter), Translucent (delvist gennemskinnelig) og Nature (naturlignende materialer).

Hvordan bruger jeg Cernit?

Det er både nemt og svært at arbejde med Cernit. Det nemme er, at materialet er blødt og kan formes med fingrene eller med mange forskellige redskaber: smørekniv, skalpel, pastamaskine, kagerulle, saks og meget mere. Bare gå amok i køkkenet og værkstedet, du finder sikkert noget at bearbejde Cernit med. Det svære er at blive rigtig god! Du skal forvente at arbejde en del med teknik for at få skabt de rigtig sjove ting. Se gerne hvordan de dygtige gør i de videoer, du kan finde linket til længere nede på siden.

Du arbejder bedst med Cernit på en stor plan flade, f.eks. et skærebrædt. Lav kugler, pølser og udrul plader i materialet i de farver, som du skal bruge. Cernitten er nem at trykke sammen, og du kan evt. strække materialet efter, du har sammensat noget.

Cernit bliver blødere, når det er varmt. Det nemmeste er at ælte modelmassen og varme den mellem hænderne. Men du kan også lægge det i en skål og sænke det ned i varmt vand.

Når du er tilfreds skal du til sidst bage den færdige skulptur eller model i din ovn (mikroovn dur ikke). Almindelig ovn skal være omkring 130°C, varmluftovn skal være omkring 100°C. Bagetiden er ca. 30 min.

Efter bagning kan du evt. male ekstra detaljer på.

Hvor er der gode instruktioner til Cernit?

Som med alt andet på internettet er der lavet mange gode instruktionsvideoer på Youtube. Her er nogle forslag:

LetsClay WithEwa

Clayground UK

Prøv også Pinterest.com. Jeg har selv en opslagstavle med ting i model-ler.

Hvor køber jeg Cernit?

Du kan købe Cernit lige her hos Onkel Carsten. Det findes også i diverse hobbybutikker både på internettet og rundt omkring i butikscentre og gågader.

Jeg har hørt om noget, der hedder Fimo, hvad er det?

Fimo-ler er en polymer-ler ligesom Cernit. Det er bare et andet fabrikat. Hvis du ser noget sjovt, der er fremstillet i Fimo, kan du sikkert lave det samme i Cernit. Farverne kan muligvis være lidt anderledes, men her kommer din kreative sans og kunstneriske frihed på banen.

 

God fornøjelse med din hobby.